Szaszłyczki karkowe ze śliwką i boczkiem

Szaszłyczki karkowe ze śliwką i boczkiem

  • Czas przygotowania:
  • Czas gotowania:
  • Total time:
  • Yield: 20
  • Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 1 kg karkówki
  • 20 cienkich plastrów boczku
  • 20szt śliwek suszonych
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 3 łyżki stołowe tartej bułki
  • 3 wyciśniętych z praski ząbków czosnku
  • sól i pieprz
  • patyczki i wykałaczki

Przygotowanie:

  1. Mięso karkówki mielimy w maszynce do mielenia mięsa a 1 cebule bardzo drobno kroimy w kostkę. Porządnie mieszamy ze sobą mielone mięso karkówki, 2 całe jajka, 2 łyżki bułki tartej, 3 wyciśnięte ząbki czosnku, pokrojoną cebule, sól i pieprz do smaku.

  2. Śliwki suszone moczymy w wodzie przez około 1/2 godziny (można także zamiast wody użyć samego piwa lub Brendy).

  3. Rozpoczynamy proce tworzenia szaszłyków:

  4. Na patyczek nabijamy namoczoną wcześniej suszoną śliwkę następnie bierzemy garść mięsa w dłonie i formujemy z nich wałeczki grubości ok 4-5cm. bezpośrednio na śliwce. Następnie owijamy wokół mięsa plaster boczku i aby się nie odwijał wykałaczką przebijamy w poprzek. Gotowe szaszłyki możemy wykładać na ruszt w piekarniku lub na grilla. Grillujemy 10 minut jedną stronę oraz 10 minut drugą.
  5. Gotowe smacznego.

Published on by

Dodaj komentarz

Free Google Page Rank

Klikinij tutaj

Serdecznie zparaszamy do dodawania własnych przepisów.