Jabłecznik z kaszą manną i pianką.

Jabłecznik z kaszą manną i pianką.

Polecamy nasz przepis na Jabłecznik z kaszą manną oraz delikatną pianką. Bardzo łatwe i przede wszystkim niski koszt składników.

Jabłecznik z kaszą manną i pianką.

  • Czas przygotowania:
  • Czas gotowania:
  • Total time:
  • Yield: 10
  • Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 1/2 kostki masła
  • 2kg jabłek – soczystych
  • cynamon (wg uznania)
  • bułka tarta
  • Opcjonalnie: olej z pestek dyni. 1 łyżka

Przygotowanie:

  1. 1. Piekarnik rozgrzać do 200 stp C. Małą tortownicę nasmarować masłem i

  2. obsypać bułką tartą.

  3. 2. Kaszę, mąkę, cukier i proszek do pieczenia wymieszać w dużej misce.

  4. 3. Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Następnie dodać do nich

  5. cynamon i opcjonalnie łyżkę oleju z pestek dyni.

  6. 4. Do tortownicy wsypać 1/3 suchych składników. Wyrównać po całym dnie. Na

  7. to położyć 4 cienkie (1-2mm) plastry masła, a następnie połowę jabłek. Po
  8. czym znów wysypać 1/3 suchych składników, wyrównać, położyć 4 cienkie
  9. plasterki masła, resztę jabłek. Na wierzch wysypać resztę suchych
  10. składników, wyrównać, po czym ułożyć plasterki masła po całym wierzchu tak,
  11. żeby mniej więcej cała powierzchnia była nimi równomiernie pokryta.

  12. 5. Piec około 50 min, aż wierzch szarlotki będzie złoty.

  13. OPCJA z PIANKĄ:

  14. 4 białka jajek ubić na sztywną pianę dodać 5-6 łyżeczek cukru.
  15. 15 min przed końcem pieczenia rozsmarować białko na ciście i piec przez 15 min.

Published on by

Komentarze zamknięte.

Klikinij tutaj

Serdecznie zparaszamy do dodawania własnych przepisów.